Instagram Fotoğraflarınızdan Depresyon Analizi Yapan Algoritma

Temmuz 04, 2017 Mustafa BÜKÜLMEZ 0 Yorum


Araştırmalara göre depresyondaki insanların en çok kullandığı filtre Inkwell, mutlu insanların en çok kullandığı filtre ise Valencia imiş.

Harvard Üniversitesi‘nden Andrew Reece ve Vermont Üniversitesi ‘nden Chris Danfort isimli iki araştırmacı Instagram fotoğraflarına göre depresyon analizi yapan bir algoritma geliştirdi. Araştırmalara göre depresyondaki insanların en çok kullandığı filtre Inkwell, mutlu insanların en çok kullandığı filtre ise Valencia imiş.




Araştırmalarda verileri elde etmek için instagramınızda bir çok bilgi bulunuyor.
• Fotoğraflar daha çok gündüz mü çekiliyor, gece mi?
• Ev içerisinde mi çekiliyor, dışarıda mı?
• Fotoğrafta başka insanlar var mı, yoksa tek başına mı çekilmiş?
• Filtre kullanılmış mı, kullanılmışsa hangi filtre?
• Ne sıklıkla fotoğraf paylaşıyor, ne sıklıkla öylesine geziniyor?
• Fotoğraftaki hakim renk ne, parlaklık azaltılmış mı?
Araştırmanın çıkış noktası, renklerle duygu durumları arasındaki ilişkiye dayanıyor. Örnek olarak; daha parlak ve canlı renkler genel olarak pozitif duyguları yansıtırken, daha koyu ya da mat renkler negatif duygular ile ilişkilendiriliyor. Chris Danfort ve Andrew Reece bu ilişkiden yola çıkarak; Amazon ‘un Mechanical Turk servisinde çalışan 500 Instagram kullanıcısının dahil olduğu bir çalışma yaptılar. Öncelikle çalışanlara depresyon durumlarıyla ilgili anketler yapıldı. Ardından ise çalışanların instagram profilleri incelemeye alındı. Paylaşımlarda kullanılan renkler, filtreler ve fotoğraflarda yer alan bazı detaylar değerlendirildiğinde 170 katılımcının depresyonda olduğu sonucuna ulaşıldı.

Çalışma boyunca araştırmacılar tarafından 40 bin fotoğraf analiz edildi. Herhangi bir depresyon sorunu olmayan kullanıcıların paylaştıkları son 100 fotoğraf ile depresyon sorunu olan kullanıcıların depresyona girmeden önce paylaştıkları 100 ‘er fotoğraf detaylı bir şekilde incelendi. Ardından bu fotoğraflar katılımcılara gösterildi ve katılımcılardan bu paylaşımları ilgi çekicilik ve mutluluk kriterlerini göz önünde bulundurarak 0 ‘dan 5 ‘e kadar puanlamaları istendi. Bunlara ek olarak paylaşımlardaki kontrast ya da renk doygunluğu gibi metrikler de araştırmaya eklendi.
Araştırmaya göre depresyondaki bireyler, filtreleri daha az kullanıyormuş. Ayrıca fotoğrafa daha çok yorum geliyorsa, genelde fotoğrafın sahibi depresyondaki bireyler oluyormuş. Beğenisi daha çok olan fotoğraflar ise yüksek oranda depresyonda olmayan insanlara ait çıkmış.
Ayrıca depresyondaki insanların fotoğraflarında, mutlu insanlarınkine kıyasla daha az insan bulunuyormuş. Hatta genelde tek başlarına fotoğraf çekiliyorlarmış ve bu insanların instagram fotoğraflarında gerçekten de daha koyu, daha soluk ve karanlık fotoğraflar paylaştığını farketmiş. Ve yapılan pek çok araştırmaya göre, depresyondaki insanlar hem daha az renk algılıyor; hem de karanlığı, karanlık mekanları veya solgun görselleri tercih ediyor. Sağlıklı insanlarsa tam tersi şekilde, renkli ortamları veya görselleri tercih ediyorlar.
Bu bakımdan, renk tonunun artırılması (hue), doygunluğun (saturation) ve parlaklığın (brightness) azaltılması depresyonda olduğunuza işaret ediyor olabilir.
 Kaynak: Ceotudent
https://mustafabukulmez.com/

0 Yorum: